Warzywa są doskonałym uzupełnieniem diety psa, a także dobrym źródłem energii, jeżeli pies nie może pozyskiwać jej z tłuszczu (np. z powodu chorej trzustki). Z dzisiejszego wpisu dowiesz się jakie warzywa można bezpiecznie podawać psu oraz jakie korzyści zdrowotne przynoszą. Pamiętaj jednak, że nie każdy pies lubi warzywa i należy to uszanować, szczególnie że nie są one niezbędnym elementem psiej diety.
Spis treści:
Czy pies może jeść wszystkie warzywa?
Psy nie mogą jeść wszystkich warzyw ze względu na szkodliwe substancje, których niektóre z nich im dostarczają. Poniżej przygotowałam dla Ciebie listę najbardziej popularnych i zdrowych opcji warzywnych, które w bezpieczny sposób możesz podawać swojemu pupilowi. Zwróć uwagę na to, że niektóre z warzyw możesz podawać wyłącznie po obróbce termicznej (po ugotowaniu, upieczeniu czy ususzeniu), a niektóre mogą znaleźć się w misce Twojego psa również w surowej formie.
Do warzych korzeniowych zaliczamy między innymi marchew, korzeń pietruszki, seler korzeniowy, buraki, bataty oraz pasternak.
- Marchewka – ma mało kalorii, zawiera karetonoidy (przede wszystkim beta-karoten) które wspierają pracę narządu wzroku,
- Korzeń pietruszki – kolejne niskokaloryczne warzywo, które zawiera całkiem sporo wapnia, potasu i magnezu,
- Seler korzeniowy – jest bogaty w przeciwutleniacze, zawiera również niewielkie ilości witaminy PP (niacyny) i kwasu foliowego,
- Burak – to dobre źródło manganu, kwasu foliowego oraz potasu,
- Batat – słodkie ziemniaki chrakteryzuje delikatny smak, spora zawartość błonnika i karetonoidów, dodatkowo polecany jest u cukrzyków,
- Pasternak – niskokaloryczne warzywo, zawiera witaminy z grupy B i potas.
Pamiętajmy, że z tej grupy koniecznie przed podaniem gotujemy bataty i buraki, resztę warzyw z tej grupy można podawać na surowo.
Do warzyw psiankowatych, które mogą spożywać psy zaliczamy: ziemniaki, pomidory i papryka.
- Ziemniaki zawierają dużo skrobii, charakteryzują się też wysokim indeksem sytości,
- Pomidory mają bardzo mało kalorii, zawierają sporo potasu i witaminy C. Dodatkowo są najlepszym źródłem likopenu (silny przeciwutleniacz),
- Papryka jest niskokaloryczna, to dobre źródło witaminy C i beta-karotenu.
Ziemniaki przed podaniem należy ugotować. Pomidory możemy podawać na surowo (najlepiej bez skórki) albo w wersji ugotowanej (wtedy aktywujemy likopen). Paprykę podawajmy od czasu do czasu, pamiętając żeby sięgać wyłącznie po tę czerwoną.
Do warzyw dyniowatych zaliczamy dynię, ogórka, cukinię, melona i arbuza (tak, melony i arbuzy zaliczamy do warzyw!).
- Dynia – niskokaloryczna, dzięki dużej zawartości błonnika reguluje wypróżnianie. Dodatkowo można skorzystać z pestek dyni, które są bardzo dobrym źródłem magnezu,
- Ogórek – warzywo składające się w >90 % z wody. Jest niskokaloryczny, polecany szczególnie dla psów z refluksem żołądkowo-jelitowym i odchudzających się,
- Cukinia – lekkostrawna, niskokaloryczna, zawiera też sporą dawkę witaminy C i B1,
- Melon – składa się głównie z wody, jest więc niskokalorycznym warzywem zawierającym przyzwoitą dawkę witaminy C,
- Arbuz – woda stanowi ok. 90 % jego masy (polecany na upały!). Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i likopen.
Dynię koniecznie podajemy po obróbce termicznej (ugotowaną bądź upieczoną).
Szparagi są bogate w błonnik (regulują wypróżnienie). Zawierają sporo kwasu foliowego, witamin z grupy B i są niskokaloryczne. Podajemy je wyłącznie po obróbce cieplnej.
Ile warzyw można podać psu?
Pytanie o to, ile warzyw można podać dziennie psu, to jedno z najczęstszych, które od Was dostaję. Zawartość warzyw w diecie zależy od wielu czynników, m.in. od tego czy pies jest zdrowy, na jakiej jest diecie i jaką ma aktywność.
- Dla psów na diecie surowej/gotowanej przyjmujemy, że warzywa mogą stanowić do 20 % dziennej porcji,
- Dla psów jedzących karmę warzywa powinny stanowić maksymalnie do 10 % dziennej porcji (chociaż optymalniej byłoby trzymać się granicy 5 % węglowodanów w suchej masie).
Koniecznie dajcie znać jakie Wy podajecie warzywa!